Στις 24/2/25 στα πλαίσια του project “παραδοσιακά προϊόντα” επισκέφθηκε το σχολείο μας ο γεωπόνος της Ε.Ο.Σ. ΣΑΜΟΥ κύριος Δημήτρης Παππουτσής και μας μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού.
Πιο συγκεκριμένα, μας ενημέρωσε για τις διάφορες ποικιλίες ελιάς και ποιες από αυτές φύονται στη Σάμο. Ανάλυσε τον τρόπο κλαδέματος της ελιάς και τον διαφοροποίησε από τον τρόπο κλαδέματος των εσπεριδοειδών. Επιπλέον, μας έδωσε πληροφορίες για τους τύπους λιπασμάτων και ποια εποχή είναι η καταλληλότερη για το κάθε λίπασμα. Επίσης μας μίλησε για τη δακοκτονία.
Αναφορικά με τα αμπέλια μας μίλησε για τον τρόπο ζύμωσης και πως τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλ και για τις διαφορές που έχουν οι διάφοροι τύποι κρασιού στη γεύση. Επιπλέον μας ενημέρωσε για τα Π.Ο.Π. κρασιά της Σάμου και ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν. Τέλος, μας διευκρίνισε τις προδιαγραφές της βιολογικής καλλιέργειας έναντι της συμβατικής.
Οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούσαν την ομιλία με αμείωτο ενδιαφέρον και έκαναν ερωτήσεις για τις απορίες που είχαν, οι οποίες συνέβαλλαν στην πορεία της συζήτησης.
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια μελλοντική επίσκεψη, κατόπιν αιτήματος των εκπαιδευομένων, στην οποία θα μας μιλήσει για την κομποστοποίηση και θα μας φέρει να δοκιμάσουμε κρασιά.